Meer dan een miljoen Belgische vrouwen zitten momenteel in de overgang, dat is een feit.
Toch is het onderwerp nog steeds een taboe. De overgang blijft helaas nog vaak een “beschamend onderwerp” waar te weinig over gesproken wordt. Hierdoor ontstaan er misvattingen en gaan er fabels rond! De overgang is een boeiend onderwerp en er is nood aan betrouwbare, correcte informatie. In deze blog ontdek je de feiten en fabels over de overgang:
Het is een feit dat iedere vrouw ooit in de overgang terecht komt, maar het is een fabel dat je hier niets aan kunt doen. Veel overgangsverschijnselen zijn te verlichten. Door bijvoorbeeld op je voeding te letten, natuurlijke supplementen te gebruiken die je ondersteunen, actief bezig te blijven en hulp te zoeken bij klachten die je zelf niet kunt verlichten. Denk maar aan een consultatie bij je huisdokter, de gynaecoloog of een specialist. Zij kunnen je helpen met medicatie of hormoonsupplementen.
Het is een feit dat je geslachtshormonen een verandering in je libido kunnen veroorzaken tijdens de overgang. Maar minder zin in seks kan ook andere oorzaken hebben. De verandering in je libido kan te maken hebben met je veeleisende job, je drukke gezinsleven enz. Als je voor de overgang genoot van seks, dan zal dat tijdens de overgang ook nog zo zijn. Seks kan wel anders aanvoelen, een bekende bijwerking van de overgang is namelijk een droge vagina. Gelukkig bestaan er natuurlijke supplementen die je slijmvliezen ondersteunen of kan je een natuurlijk glijmiddel gebruiken.
Wist je dat de menopauze je laatste menstruatie is? Dat is dus één moment terwijl de overgang soms wel tien jaar kan duren. De menopauze kan je pas achteraf vaststellen, namelijk als je een jaar niet meer hebt gemenstrueerd. Wist je dat 1% van de vrouwen al voor haar veertigste in de menopauze terecht komt?
Welke fabels en feiten ken jij over de overgang? Deel ze met ons op Facebook en Instagram, see you there!