Ogen en oorzaken van droge ogen

Het oog is een ingewikkeld orgaan. De lichtstralen die de pupil binnenvallen, worden door de lens geprojecteerd tot een afbeelding op het netvlies achter de oogbol. De pupil in de oogbol kan wijder of nauwer worden zodat er meer of juist minder licht op het netvlies valt. De afbeelding wordt naar de hersenen overgebracht via de oogzenuw en dat ‘plaatje’ geven we een betekenis. Hier lees je alles over ogen en oorzaken van droge ogen.

Onze ogen

Het netvlies van een oog bevat 137 miljoen cellen. De meerderheid van die cellen heeft de vorm van een staafje. Hierdoor zien we zwart-wit, kunnen we in de schemering kijken en merken we bewegingen op. De andere 7 miljoen cellen hebben de vorm van een kegel, waardoor we in het daglicht kleuren en patronen kunnen onderscheiden. Het midden van het netvlies wordt de gele vlek genoemd. Hier zitten de kegeltjes heel dicht op elkaar. Dat zorgt ervoor dat we zeer fijne details kunnen zien.

De ogen houden zichzelf de hele dag schoon met traanvocht waarin een ontsmettend stofje zit. Door te knipperen (zo’n 20 keer per minuut) verspreiden we traanvocht over het oog. Dat houdt het oog schoon, stofvrij en beschermt het oog tegen invloeden van buitenaf.

Oorzaken van droge ogen

Rode, geïrriteerde ogen, het gevoel alsof er zandkorrels in zitten en zelfs minder goed zien. Het zijn symptomen van droge ogen. Maar wat is nu de oorzaak van droge ogen?

Mogelijk oorzaken van droge ogen zijn een verminderde traanproductie of een verminderde kwaliteit van het traanvocht. Vooral in de winter komen droge ogen veel voor. Droge ogen zien we zowel bij mannen als vrouwen. Iedereen heeft wel eens last van droge ogen. Wat kunnen we ertegen doen? En waarom hebben we vitamine A nodig voor gezonde ogen?

Interesse in Membrasin Eye Care?