Wist je dat over de duindoornbes?

Ondanks zijn zure smaak van de besjes en stekelige takken is de duindoornbes (Hippophae rhamnoides) een heel bijzonder en krachtig besje. Wist je dat over de duindoornbes?

De duindoorn is in Vlaanderen te vinden

Duindoorn is in Vlaanderen vrij zeldzaam, maar aan onze kust komt de duindoornbes wel voor in de natuur. Hij brengt via wortelknolletjes stikstof in de bodem. Die meststof gebruikt de duindoorn voor een gedeelte zelf. Er blijft echter voldoende over om de groei van andere planten mogelijk te maken. In de buurt van duindoorns zie je vaak dichte vlierbosjes, brandnetels en bramen. De duindoorn vormt zo een belangrijke schakel in de duinlevensgemeenschap. De bessen en bladeren dienen daarnaast als voedselbron voor allerlei planten en dieren.

Een duindoornbes plukken is niet zo eenvoudig, omdat hij aan stekelige takken groeit. Een goede tip is om een aantal takken van de struik af te knippen en daarna snel in te vriezen. Zodra de takken volledig bevroren zijn, kun je de duindoornbessen er eenvoudig vanaf duwen. Bijkomend voordeel; zo blijven alle gezonde eigenschappen direct bewaard.

Membrasin® bevat het unieke, zuivere en gestandaardiseerde duindoornbesolie-extract SBA24®, waarvoor alleen de allerhoogste kwaliteit duindoornbessen worden geselecteerd. Deze duindoornbessen die in de voedingssupplementen van Membrasin gebruikt worden, komen uit Finland.

Wil je zelf aan de slag met duindoornbessen?

Duindoornbessen bevatten maar liefst zeven keer meer vitamine C als sinaasappelen en citroenen. Overigens is de smaak minstens net zo zuur als wanneer je een hap neemt uit een citroen. Toch kan je er confituur, siroop en andere gezonde gerechten van maken.

Door die zure smaak is deze bes een goed alternatief voor citrus of azijn, dus perfect te gebruiken in dressing of vinaigrette (door het vruchtvlees te persen). Vind je het sap van de duindoornbes te zuur, dan kan je er ook olie van maken. De olie van de duindoornbes wordt verkregen door de pitjes te pletten (in een vergiet). Hierdoor komt er olie vrij en die kan je opgevangen. De olie is milder dan het sap.

Heb je interesse in Membrasin?