Van opvliegers tot stemmingswisselingen en vermoeidheid, de symptomen die bij de overgang komen kijken, zijn vaak geen pretje. Gelukkig kan lichaamsbeweging een krachtig wapen zijn in de strijd tegen deze ongemakken. Ontdek de effecten van lichaamsbeweging tegen overgangskwaaltjes.
Een van de effecten van lichaamsbeweging op overgangskwaaltjes is de verlichting van opvliegers. Opvliegers (ook wel ‘vapeurs’ of ‘hot flushes’ genoemd) zijn een veelvoorkomend symptoom tijdens de overgang. Beweeg je regelmatig? Dan kan je de frequentie en intensiteit van opvliegers verminderen. Door te zweten tijdens het sporten, raakt je lichaam overtollige warmte kwijt, waardoor de kans op opvliegers afneemt.
Verder in het lijstje ‘effecten van lichaamsbeweging op overgangskwaaltjes’ staat de vermindering van stemmingswisselingen en prikkelbaarheid. Beide herkenbare klachten tijdens de overgang. Met lichaamsbeweging komen er meer endorfines vrij, chemische stoffen in de hersenen die bekend staan als ‘gelukshormonen’. Door regelmatig te sporten, verbetert je humeur en verminder je stress. Het resultaat? Je voelt je over het algemeen beter in je vel tijdens deze uitdagende overgangsperiode.
Veel vrouwen ervaren gewichtstoename tijdens de overgang als gevolg van de hormonale veranderingen en een tragere stofwisseling. Lichaamsbeweging kan helpen bij het behouden van een gezond gewicht door calorieën te verbranden en spiermassa te behouden. Je stofwisseling kan je stimuleren met krachttraining. Op die manier verbrand je meer calorieën, zelfs in rust.
Tijdens de overgang kan je sneller last hebben van slaapproblemen als nachtelijk zweten en slapeloosheid. Regelmatig bewegen bevordert een goede nachtrust. Focus je op oefeningen die gericht zijn op ontspanning, zoals yoga en tai chi voor een rustgevende slaap.
Wist je dat de sterkte van je botten afneemt tijdens de overgang? Veel vrouwen zijn in deze levensfase kwetsbaarder voor osteoporose, een aandoening die je botten verzwakt. Lichaamsbeweging, vooral krachttraining en oefeningen waarbij je gewicht draagt, helpen om sterke botten en spieren te behouden. Zo verminder je het risico op breuken en boost je de algemene gezondheid van je botten.
Kortom, door regelmatig te bewegen, kan je niet alleen de symptomen van de overgang verminderen, maar ook je algemene gezondheid en mentaal welzijn verbeteren. Begin met kleine stappen en bouw geleidelijk op naar een routine die past bij je levensstijl. Veel succes!