Duindoornbessen zijn niet alleen verkrijgbaar als olie in een capsule of flesje. Je kan deze besjes ook heel goed gebruiken in een lekker en gezond recept. Hoe? Lees onderstaand hoe je duindoornbespuree kan maken!
Duindoornbessen kom je vooral aan onze Belgische kust veel tegen. Heb je een duin (Knokke-Heist, Blankenberge en De Panne bijvoorbeeld), dan vind je er wel de oranje zurige besjes. Je kunt ze heel goed zelf plukken en invriezen voor het moment dat je het nodig hebt. Ze zijn namelijk rijp in de zomermaanden, het moment om ze te plukken. De duindoornbes is dus best zurig qua smaak. Vergelijkbaar met een citroen. En daardoor een goede vervanger voor citroen of azijn in een gerecht.
Wij maakten dit overheerlijke Peruaanse gerecht met cheviche van tonijn. Door de zuurte van de duindoornbes worden de eiwitten van de rauwe tonijn afgebroken. Dit zorgt voor een minieme garing van de vis.
• 150 gram tonijn
• 3 eetlepels duindoornbespuree
• Half bosje koriander
• 1 rode peper (gebruik zoveel je aankunt)
• 1 avocado
• 1 ui
• 1 zoete aardappel
Je kunt duindoornbessensap kant-en-klaar kopen, maar je kan het ook vrij gemakkelijk zelf maken:
• Verwarm de oven voor op 190 graden.
• Was de zoete aardappel, plet hem met een vork, besprenkel hem met zonnebloemolie en wikkel hem in aluminiumfolie.
• Pof de zoete aardappel op 140 graden in de oven. Minimaal 30 minuten.
• Doe de duindoornpuree, rode peper (pas de hoeveelheid peper aan, aan wat je lekker vindt qua pittigheid) en koriander in een blender en meng tot een gladde massa.
• Snij de avocado in blokjes, de rode ui in ringen en de tonijn in dunne plakjes.
• Maak een puree van de zoete aardappel.
• Leg de carpaccio van tonijn op een (rond) bord.
• Doe de aardappelpuree in een spuitzak. Gebruik de spuitzak om de zoete aardappelpuree in dopjes op de tonijn te leggen.
• Versier de tonijn met de rode ajuin en de avocado.
• Bestrijk als laatste stap de duindoornbessenpuree over de cheviche. Geniet met mate, de puree is pittig.
Eet smakelijk!