Symptomen van droge ogen

Een branderig of prikkend gevoel en rood oogwit: typisch voor droge ogen. Ontdek meer over de werking van traanvocht en de symptomen van droge ogen.

Droge ogen ontstaan doordat de hoeveelheid traanvocht afneemt of wanneer de samenstelling van dat traanvocht verandert. Dunner wordende slijmvliezen bij vrouwen (door de overgang) helpen ook niet. Of wat dacht je van mensen met diabetes, het syndroom van Sjögren of Parkinson. Ook zij hebben last van droge ogen.

Draag je lenzen of een bril? Of zit je dagelijks achter een beeldscherm? Dan heb je ook te maken met droge ogen. Hoe herkennen we droge ogen? Waarom tranen droge ogen? En hoe komt het dat die tranen niet helpen?

De werking van traanvocht

Voldoende traanvocht is nodig om het oog te beschermen tegen uitdrogen en invloeden van buitenaf. Maar hoe werkt traanvocht? En hoe merken we het als we te weinig traanvocht aanmaken?

Oorzaken van droge ogen

Traanvocht bestaat voor het grootste deel uit water, maar ook uit slijm en vet. Die laatste twee bestanddelen zorgen ervoor dat het traanvocht niet te snel uit onze ogen verdampt. Traanvocht bevat bovendien een stofje dat het oog beschermt tegen invloeden van buitenaf. We knipperen zo’n twintig keer per minuut. Hiermee verspreiden we het traanvocht over het oog. Dat houdt het oog schoon, stofvrij en beschermt het.

Traanvocht en droge ogen

Onder andere de overgang, ouder worden, bepaalde aandoeningen en medicijnen kunnen droge ogen veroorzaken. Droge ogen komen zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Het heeft te maken met een verminderde hoeveelheid traanvocht. Ook een andere samenstelling van traanvocht kan droge ogen veroorzaken.

Hoe werkt traanvocht?

Traanvocht vormt een filmlaagje over het oog dat beschermt tegen uitdrogen. Het houdt daarnaast het hoornvlies in conditie, wat nodig is om optimaal scherp te kunnen zien. Traanvocht wordt gemaakt door het slijmvlies van de ogen en door de traanklieren. Als slijmvliezen (bijvoorbeeld door de overgang) dunner worden, vermindert de traanvochtproductie, waardoor we droge ogen kunnen krijgen.

Symptomen van droge ogen

Het is niet altijd duidelijk waar droge ogen vandaan komen. De volgende symptomen kunnen een uiting van droge ogen zijn bij zowel mannen als vrouwen:

• vermoeide ogen
• branderig of prikkend gevoel
• gevoel alsof er een zandkorreltje in het oog zit
• slijmvorming in de ogen
• niet goed tegen fel licht kunnen
• vastplakkende oogleden
• overmatig tranen

Tranen bij droge ogen

Het klinkt onlogisch, maar droge ogen tranen vaker. Je huilt dan zogenaamde reflextranen. De samenstelling van die tranen is anders dan die van het traanvocht. Reflextranen blijven niet op het oog liggen: ze lopen meteen uit het oog over de wangen. Ze vormen dus geen beschermende traanfilm en helpen daarom dus niet bij droge ogen.

Interesse in Membrasin Eye Care?