Vitamine A voor droge ogen

Vitamine A is erg belangrijk voor (droge) ogen. Hoe helpt deze vitamine nu onze ogen gezond te houden? Voor het behoud van gezonde ogen is vitamine A bij zowel bij mannen als vrouwen belangrijk. Ons netvlies heeft er baat bij. Hoe zit dat precies? En zijn wortels echt goed voor onze ogen en moeten we daarom elke dag wortels eten?

Wat doet vitamine A voor droge ogen?

Door vitamine A kunnen we scherp zien in het donker. Het netvlies in het oog bevat miljoenen lichtgevoelige cellen: de staafjes en kegeltjes. Ze vertalen licht naar elektrische stroompjes die in de hersenen worden omgezet in beeld. De kegeltjes gebruiken we hoofdzakelijk overdag, daarmee zien we kleur. Met de staafjes nemen we grijstinten waar, die benutten we vooral in de schemering.

De staafcellen in het netvlies bevatten het lichtgevoelige pigment rodopsine. Deze rode kleurstof valt uiteen als er licht op valt, waarna de elektrische impuls ontstaat. Rodopsine wordt aangemaakt onder invloed van vitamine A. Om goed te kunnen zien in het donker is het dus essentieel dat we daar voldoende van binnenkrijgen.

Vitamine A is bij vrouwen verder goed voor de slijmvliezen en draagt bij zowel mannen als vrouwen bij aan het behoud van een normale vochtbalans van de ogen. Daarom wordt vaak geadviseerd vitamine A in te nemen bij droge ogen.

Vitamine A in voeding

Vitamine A (retinol) zit in dierlijke producten zoals vis, eieren, kaas, melk en vlees. Vooral lever bevat veel vitamine A. Niet handig als je vegetariër of veganist bent. Duindoornbesolie is een van de weinige plantaardige producten waar vitamine A in zit.

Naast vitamine A is er provitamine A: die zit vooral in fruit en groenten met bètacaroteen zoals mango, abrikoos, mandarijnen en wortelen. Uit provitamine A kan ons lichaam zelf vitamine A aanmaken. Dat wortels goed zijn voor onze ogen is dus geen fabel. Maar daarom moet je niet elke dag een kilo wortels eten. Er zijn veel eenvoudigere manieren om genoeg vitamine A binnen te krijgen.

Interesse in Membrasin Eye Care?